Ruim 100 mensen genieten in Atelier Jongerius van alles wat fotografen vastlegden

Peter van der Velden nam – als oud-burgemeester van de voormalige gemeente Nieuw-Ginneken en later van de gemeente Breda – graag de uitnodiging aan om de foto-expositie van de Vereniging Markdal in Atelier Jongerius te openen. En zoals we hem kennen deed hij dat ook met verve, temeer omdat hij het Markdal een warm hart toedraagt. In zijn toespraak haalde hij dat ook aan, zeker omdat hij kort na zijn aantreden in Nieuw-Ginneken samen met de gemeenteraad ten strijde moest trekken om de voorgenomen aanleg van de rondweg Ulvenhout (S11) dwars door het Markdal te voorkomen. Gelukkig met succes, want Breda en de provincie zagen ervan af.

Zoals het een goede bestuurder betaamt heette hij ook de gedeputeerde Hagar Roijackers en wethouder Peter Bakker van Breda van harte welkom. Maar, hij had ook oog voor de mensen die hij nog kende uit zijn Nieuw-Ginnekense periode, zoals de heer Van Gils van het gelijknamige café in Galder. Hij was blij om agrariërs te zien bij de opening die nog steeds met hart en ziel in het Markdal werken.

Van der Velden twijfelde niet om even stil te staan bij het belangrijke werk dat de Vereniging Markdal heeft verzet en nog verzet in het Markdal. Dat dat wel eens schuurt in de samenwerking met andere partijen moet je als normaal zien. “Deze mensen moeten de zaken wel eens op scherp zetten om tot goede resultaten te komen. En kijk de Mark is een van de mooiste Brabantse waterlopen. Waar anders kun je zulke mooie foto’s maken, in alle jaargetijden. De herinrichting heeft nu al een prachtig resultaat”, aldus Van der Velden.

Daarvoor had hij al een gedicht van Hendrik Marsman voorgedragen. Dat begint met ‘Denkend aan Holland, zie ik breede rivieren’. Peter van der Velden voegde er een paar regels van eigen hand aan toe;

Denkend aan Brabant, zie ik een smalle rivier

kronkelend door een vredig laagland gaan

Torens van Ginneken en Ulvenhout

Als hooge pluimen aan den einder staan.

Hij verklaarde vervolgens de expositie voor geopend en proostte met de champagne van Dassemus uit Chaam.

Hiervoor gaf Paul Jongerius van Atelier Jongerius als gastheer de aftrap voor de opening van de expositie. Hij vertelde de aanwezigen dat hij vanaf het moment dat hij bedrijf van Van Dun aan de Strijbeekseweg kocht een band met Markdal heeft gehad. Hij was meteen enthousiast toen de Vereniging Markdal aanklopte om bij hem de expositieruimte te mogen gebruiken. En dat enthousiasme is niet meer weggegaan. “Het is waanzinnig wat deze fotografen alle voor werk hebben gemaakt. We hebben de eerste twee dagen al heel veel mensen binnen gehad die met een eigen bril naar de werken kijken en punten van herkenning zien zoals op dit bruggetje heb ik onze Cees leren fietsen.

Daarna bedankte Hans de Vries, voorzitter van de Vereniging Markdal, Jongerius uitgebreid dat hij zo enthousiast mee heeft gewerkt en gedacht. Ook hij haalde aan hoe belangrijk het werk is geweest dat de vrijwilligers de afgelopen 12 jaar voor het Markdal hebben gedaan. “Nu gaan we door met het Noordelijk van het Markdal. De verbetering van de loop van de Mark uit het Voorlopig Ontwerp moet worden aangepast aan de inzichten van deze tijd. En niet onbelangrijk de vereniging heeft samen met het waterschap en de gemeente Breda gewerkt aan de recreatieve routes en dat lijkt te gaan lukken”, aldus Hans de vries.

Hij sloot af, met de aandacht te vestigen op één specifieke foto die niet van een van de amateurfotografen is. Die foto toont de heer en mevrouw Bastiaansen die destijds als eersten grond beschikbaar hebben gesteld voor natuurontwikkeling.

De expositie is nog geopend tot en met 30 maart. Zondag 23 maart is de expositie te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur. Donderdag 27 tot en met zaterdag 29 maart is bezichtiging mogelijk van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 30 maart nog van 12.00 tot 17.00 uur.